Θέσεις για τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις και την πανεπιστημιακή αστυνομία [μπροσούρα] | Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Προλογικό σημείωμα

Η ψήφιση του νομοσχεδίου Κεραμέως κατά την περσινή χρονιά πυροδότησε ένα ελπιδοφόρο και μαχητικό πανελλαδικό κύμα αντίστασης χιλιάδων φοιτητών/τριών που με μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις και καταλήψεις που αναπτύχθηκαν σε όλη την χώρα, κατάφεραν να μπλοκάρουν την εφαρμογή του κατάπτυστου νομοσχεδίου ως προς τους σχεδιασμούς για την σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Στα υπέρ αυτού του αγώνα συγκαταλέγεται η αναμφίβολα αρνητική συνθήκη διεξαγωγής του, η οποία χαρακτηρίστηκε από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τις κλειστές σχολές. Η αναβολή της ίδρυσης της ΟΠΠΙ σηματοδότησε ως εκ τούτου μια μεγάλη νίκη κόντρα σε όλες τις συνθήκες και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά πάνω στα οποία βασίστηκε ο κρατικός μηχανισμός για να προχωρήσει τα σχέδια του.

Το κράτος και η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκμεταλλεύτηκαν ως χρυσή ευκαιρία για την ενεργοποίηση των σχεδιασμών αστυνόμευσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη που διαμόρφωνε η υγειονομική κρίση. Με τις σχολές ανοιχτές, οι σχεδιασμοί αυτοί, ως ήταν λογικό, θα έφερναν και τις ανάλογες αντιδράσεις. Για κακή τους τύχη, αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και μέσα στο περιβάλλον ερημοποίησης των σχολών, που φαινομενικά ήταν το τέλειο έδαφος για να εγκαθιδρυθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Εντούτοις, απέτυχαν. Πώς άραγε θα συμβεί αυτό με τις σχολές ανοιχτές; Αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί σύντομα. Αλλά έχοντας ως δεδομένο την παρακαταθήκη μιας νίκης που επιτεύχθηκε σε ένα δυσμενές χρονικό πλαίσιο, το πλεονέκτημα πλέον γέρνει προς την πλευρά του στρατοπέδου των αγωνιζόμενων που έχουν όλο τον χρόνο να προετοιμαστούν ενόψει του δεύτερου γύρου για να πετύχουν μια ακόμη, ελπίζουμε, συντριπτική νίκη.

Ήταν αναμενόμενο πως η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα βρισκόταν στην αιχμή της αντιπαράθεσης που νομοτελειακά θα συνεπέφερε η νέα εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Το σημείο αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς η αστυνόμευση έρχεται για να περιφρουρήσει την στόχευση για ένα επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, που θα συγκλίνει όλο και περισσότερο με την καπιταλιστική αγορά και συνεπώς το ζήτημα της αστυνόμευσης είναι πρωτίστως ταξικό. Επιπροσθέτως, αποτυπώνει εναργώς και την αποτυχία των διαχρονικών βλέψεων για μια συθέμελη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που μέσα στα χρόνια σκόνταψε ξανά και ξανά πάνω σε δυναμικούς αγώνες. Ακριβώς αυτούς τους αγώνες επιδιώκει να τοποθετήσει στο στόχαστρο ο κρατικός αυταρχισμός διαμέσου της ΟΠΠΙ, προκειμένου να εδραιωθεί η νέα νεοφιλελεύθερη πραγματικότητα.

Όλα αυτά τα ζητήματα σχετικά με την νέα εκπαιδευτική αναδιάρθρωση επεξεργαστήκαμε και πραγματευτήκαμε την περσινή χρονιά στο Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής το οποίο παρέμεινε ζωντανό, ενεργό και δραστήριο μέσα στο lockdown. Πιστεύουμε ότι διατυπώσαμε σαφείς, έγκυρες και επαληθεύσιμες πολιτικές θέσεις οι οποίες αποκρυσταλλώνονται στο παρόν έντυπο, το οποίο συγκεντρώνει τα κείμενα που εκδόθηκαν σχετικά με το νομοσχέδιο Κεραμέως και τις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα πριν και μετά την ψήφιση του.

Η επικαιρότητα των θέσεων που εμπεριέχονται σε αυτά τα κείμενα είναι δεδομένη. Σε μια περίοδο που ανακινείται η εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου Κεραμέως με την έναρξη της εκπαίδευσης της ΟΠΠΙ και τον νέο κύκλο αστυνομικών εισβολών στα πανεπιστήμια, το πώς θα δράσουν οι αγωνιζόμενες δυνάμεις επικαθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο θα αναλύσουν τις εξελίξεις και σε ποιο στρατηγικό πλαίσιο θα κινηθούν. Με αυτό το σκεπτικό εκδίδουμε και το παρόν έντυπο με στόχο να τροφοδοτήσουμε και να εμπλουτίσουμε τον δημόσιο διάλογο ενόψει των νέων αγώνων που είναι προ των πυλών.

Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Ιανουάριος 2022

Για ηλεκτρονική ανάγνωση της μπροσούρας πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Θέσεις για τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις και την πανεπιστημιακή αστυνομία

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.