Έκδοση της μπροσούρας “Η Εργατική Τάξη και οι σύμμαχοί της -Μια αναρχική προσέγγιση στο ζήτημα του καθορισμού και της αποσαφήνισης του όρου στο σήμερα”

Έκδοση της μπροσούρας “Η Εργατική Τάξη και οι σύμμαχοί της -Μια αναρχική προσέγγιση στο ζήτημα του καθορισμού και της αποσαφήνισης του όρου στο σήμερα”
Από την πρωτοβουλία για την παραγωγή και την διακίνηση αναρχικού πολιτικού λόγου και θεωρίας “Ortus”
Από την μπροσούρα:
[…] Ο αναρχισμός είναι ένα επαναστατικό κίνημα με σαφείς ρίζες και αναφορές στην εργατική τάξη, τους καταπιεσμένους και τους εκμεταλλευόμενους του πλανήτη. Η πιο σημαντική του πολιτική βλέψη, το τελικό του όραμα, είναι η κοινωνική επανάσταση που θα γκρεμίσει αυτόν τον εξουσιαστικό και εκμεταλλευτικό κόσμο και θα γεννήσει σταδιακά έναν νέο: Αυτόν της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, χωρίς σύνορα, κράτη και τάξεις, χωρίς διακρίσεις σε φύλο και φυλή. Τα μέλη και οι αγωνιστές του αναρχικού κινήματος παραδοσιακά προέρχονται από την ευρύτερη εργατική τάξη -και όσοι/ες είχαν ιστορικά καταγωγή από κάποια ανώτερη τάξη, παράτησαν εκούσια τα πολιτικά και υλικά τους προνόμια ή έθεσαν τις περιουσίες τους στην υπηρεσία του σκοπού…
… Όπως προκύπτει από το παραπάνω κεφάλαιο, κομβικό κομ-μάτι στην ευρύτερη πολιτική μας ανάλυση ως αναρχικοί/ες (θα πρέπει να) είναι η ταξική ανάλυση. Και σημαντικό κομμάτι της ανάλυσης αυτής και καθήκον για τους/τις αναρχικούς/ες
στο σήμερα αποτελεί το να αποσαφηνίσουμε τι σημαίνει με σύγχρονους όρους ο ορισμός “Εργατική Τάξη” και από ποιους/ες αυτή αποτελείται. Αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό, καθώς οι κοινωνικές τάξεις δεν είναι απλή φιλολογία, αλλά τα μέλη τους έχουν μεταξύ τους ανταγωνιστικά υλικά και πολιτικά συμφέροντα. Θα πρέπει λοιπόν να θέσουμε κάποια στεγανά για το αναρχικό κίνημα ως επαναστατικό-ταξικό και όχι ως απλά “δικαιωματικό”, “ταυτοτικό”, διαταξικό κίνημα διαμαρτυρίας. Δηλαδή ένα κίνημα που στοχεύει στο γκρέμισμα του κράτους και του καπιταλισμού και το χτίσιμο μιας κοινωνίας
ελευθερίας, ισότητας, κοινοκτημοσύνης και αλληλεγγύης -και όχι απλά σε μια παράλληλη ανταγωνιστική πορεία. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να προσδιορίσουμε και την απεύθυνσή του, τους εχθρούς του και τους εν δυνάμει συμμάχους του.[…]
Η αρχική εκδοχή του κειμένου αυτής της μπροσούρας έλαβε την μορφή άρθρου, το οποίο δημοσιεύτηκε σε δυο συνέχειες, στα φύλλα Δεκέμβρη 2023 και Γενάρη 2024 της αναρχικής εφημερίδας “Μαυροκόκκινη Σημαία” που εκδίδουν οι σύντροφοι/ισσες της Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγίων Αναργύρων-Καματερού στην Αθήνα.
Παράλληλα με την έκδοση της εφημερίδας, μια ακόμη εκδοχή του κειμένου μετατράπηκε σε σενάριο για το podcast “EmVolya”, στα πλαίσια του ενημερωτικού ελευθεριακού ιστοτόπου Alerta.gr ενώ δημοσιεύτηκε και στο ίδιο το site σε μορφή άρθρου.
Η παρούσα εκδοχή του κειμένου φιλοξενεί κάποιες μικρές διορθώσεις, καθώς και προσθήκες κεφαλαίων (όπως αυτά για το αγροτικό ζήτημα και την έννοια “Λαός”). Επιπλέον, απελευθερωμένο πλέον από τα χωρικά και χρονικά όρια ενός άρθρου και ενός podcast, το κείμενο μπορεί να “απλωθεί” λίγο περισσότερο λεκτικά και εκφραστικά, σε σημεία που στις προηγούμενες εκδοχές του ήταν ίσως πιο λακωνικό, ενώ φιλοξενεί επίσης και μια απαραίτητη εισαγωγή.
(Σημείωση: ο λεγόμενος “δαίμων του τυπογραφείου” δεν θα μπορούσε να μην μας επισκεφτεί ακόμη μια φορά, ωστόσο το κακό είναι μικρό: Σε αρκετά από τα αντίτυπα της “πρώτης φουρνιάς” λείπουν 3 υποσημειωσεις (η 1η, η 11η και η 12η) από το κάτω μέρος των αντίστοιχων σελίδων. Ευτυχώς αυτό έγινε έγκαιρα αντιληπτό και βγήκαν αρκετά ακόμη σωστά αντίτυπα. Ωστόσο, προκειμένου να μην καταστούν άχρηστα τα πολλά “λειψά” αντίτυπα, οι 3 υποσημειώσεις αυτές έχουν προστεθεί στο τέλος της εκάστοτε μπροσούρας – σε μια πολύ βολική για τον σκοπό μας κενή σελίδα- με την μορφή αυτοκόλλητου, όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Θεωρείστε τα…συλλεκτικά!)
Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά τον σύντροφο Άγγελο Α. για την επιμέλεια του στησίματος της μπροσούρας (και ας του φάνηκε η ιδέα για το εξώφυλλο σαν φάντασμα του ευρωπαϊκού αναρχικού κινήματος της δεκαετίας του 60!). Η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα είναι πολύτιμες αξίες των αναρχικών

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.