Περί φεμινισμού

Πηγή: Ούτε θεός ούτε αφέντης

*Σημείωση Μεταφραστή: Στις 6 Δεκεμβρίου 2023, φεύγει από την ζωή ο Ιταλός Αναρχικός Αλφρέντο Μπονάνο (Alfredo Μ. Bonnano). Ήταν μια από τις μεγαλύτερες μορφές του εξεγερσιακού Αναρχισμού. Αν και διαφωνούμε αρκετά με αυτήν την τάση που είναι αντιοργανωτική και κατά την άποψη μας στηρίζεται σε έναν ατελέσφορο ακτιβισμό, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο κείμενο έχει αρκετό ενδιαφέρον. Ο λόγος είναι μια εκτενή αναφορά του Μπονάνο στην πατριαρχία εντός του αναρχικού κινήματος και τα ζητήματα που θέτει για τον φεμινισμό τα οποία παραμένουν επίκαιρα και αποτελούν πεδίο συζήτησης:

Μια αναρχική που στήριξε την επαναστατική της παρέμβαση στους κοινωνικούς αγώνες ακριβώς στο ότι είναι γυναίκα ήταν η Emma Goldman, και μια σαφής μαρτυρία γι’ αυτό βρίσκεται στα γραπτά της.

Τα εμπόδια που συνάντησε η Έμμα στα τριάντα χρόνια αναρχικής προπαγάνδας της καθώς και οι πολεμικές που διατήρησε εξακολουθούν να υπάρχουν στο επαναστατικό κίνημα σήμερα και αφορούν όχι μικρό μέρος των αγώνων για την απελευθέρωση των γυναικών.

Όταν η Έμμα συγκρούστηκε με τον προφανή ανδρικό σοβινισμό γνωστών αναρχικών που συχνά είχαν περάσει όλη τους τη ζωή στον αγώνα για την κοινωνική επανάσταση και μάλωνε με άνδρες όπως ο Μοστ ή ο Κροπότκιν, το έκανε πρώτα απ’ όλα ως γυναίκα, αρνούμενη τον οριακό ρόλο που της επέβαλλαν αυτοί οι άντρες, σχεδόν ασυνείδητα. Όταν έφερε στο προσκήνιο το σεξουαλικό ζήτημα, επισημαίνοντας πολύ ξεκάθαρα τις διακρίσεις στις οποίες υφίσταται η γυναίκα και τις επακόλουθες κοινωνικές συνέπειες, συχνά προκαλούσε σκάνδαλο και δημιούργησε υποψίες μέσα στις ίδιες τις επαναστατικές οργανώσεις. Και όταν, το 1900, στο Διεθνές Αναρχικό Συνέδριο στο Παρίσι, της «πρότειναν» να μην ασχοληθεί με το σεξουαλικό ζήτημα για να μην «κάνει κακή εντύπωση» στον παρόντα Τύπο, σηκώθηκε και έφυγε.

Αυτή η κατάσταση παραμένει σε μεγάλο βαθμό ακόμη, ή μάλλον με την όξυνση της θεματολογίας και την εμβάθυνση των αναλύσεων έγινε πιο οξεία, ριζοσπαστικοποιώντας σε ανεπίδοτες θέσεις σε μια πλασματική σύγκρουση μεταξύ ανδρών και γυναικών συντρόφων, που οδηγεί σε μεγάλη ακατανοησία.

Πριν προχωρήσουμε στην ερώτηση πιο συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε κάτι. Η απελευθέρωση της γυναίκας, άρα ο φεμινισμός, δεν μπορεί να συμβιώσει εύκολα με επαναστατικές μυθολογίες αυταρχικού είδους (θα δούμε γιατί). Όταν υπάρχει αυτή η συμβίωση, οφείλεται σχεδόν πάντα σε έναν εργαλειακό συμβιβασμό. Διατεθειμένο σε αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια, το φεμινιστικό κίνημα βρέθηκε περικυκλωμένο από όργανα της μαρξιστικής ανάλυσης και τα χρησιμοποίησε. Όταν κάποιος προστάτης άγιος δέχθηκε επίθεση, όπως συνέβη με τον Χέγκελ, έγινε σε μια προσπάθεια να «σωθεί η κατάσταση», όπως ξεκάθαρα συνέβη με την «ανάγνωση» των μαρξιστών κλασικών που, τελικά, ήταν όλα γραμμένα (ή σχεδόν όλα) από άνδρες, συμπεριλαμβανομένης της Λούξεμπουργκ που ναι μεν ήταν γυναίκα, αλλά σκέφτονταν σαν άντρας.

Βασικά, μας φαίνεται ότι η επανάσταση για την οποία αγωνίζονται οι γυναίκες δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια αυταρχική προοπτική, με την έννοια ότι οι γυναίκες θα κυβερνούν τη μελλοντική «ελίτ» εξουσίας (καθοδηγητικό κόμμα του προλεταριάτου) αντί για τους άνδρες. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε απλώς επανάληψη των λαθών του αγώνα για χειραφέτηση που διεξήγαγαν οι γυναίκες στο παρελθόν που τις οδήγησαν να εισέλθουν σε επαγγέλματα που προηγουμένως είχαν αποκλειστεί για τους άνδρες, καθώς και να τις οδήγησαν στο Κοινοβούλιο και στην ψηφοφορία. αλλά δεν τους πήρε ούτε μια ίντσα στον δρόμο προς την ελευθερία και τη φεμινιστική επανάσταση. Όχι μόνο αυτό. Ξεκινώντας μετά από αιώνες υποτέλειας θα έπρεπε να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξισωθούν με τους «προνομιούχους» άντρες, μόνο και μόνο για να καταλήξουν να συνεισφέρουν στην παραγωγή καπιταλιστικού πλούτου.

Θα μπορούσε κανείς να αντιταχθεί σε όλα αυτά με τον λόγο της προοδευτικής εξέλιξης των αγώνων, της ωρίμανσης των εκμεταλλευόμενων μαζών και ούτω καθεξής, αλλά αυτό δεν θα άλλαζε το βασικό πρόβλημα: η φεμινιστική επανάσταση δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στο αυταρχικό μοντέλο, πρέπει να ορίσει τον εαυτό του με έναν ποιοτικά διαφορετικό τρόπο, επιτίθεται στα κέντρα ανδρικής εξουσίας, όχι για να τα υποκαταστήσει με ένα άλλο (γυναικείο), αλλά εξαλείφοντάς τα εντελώς. Σε αυτή την προοπτική μας φαίνεται ότι η φεμινιστική επανάσταση και η αναρχική επανάσταση πρέπει να συμπίπτουν.

Ο τελικός στόχος, ωστόσο, δεν μπορεί να αφαιρέσει τις γυναίκες (και τις αναρχικές) από τη συμμετοχή στη μερική δομή, μια σωστή ανάλυση αυτής της δομής και παρέμβαση με την επαναστατική έννοια.

Καταρχήν, ξεφεύγοντας από την ψευδαίσθηση της ποσότητας. Στην πραγματικότητα, ποιες ήταν οι αντιθέσεις μεταξύ της Goldman και του Kropotkin ή του Most, και ποιες είναι οι διαφωνίες μεταξύ πολλών συντρόφων και γυναικών σήμερα; Ακριβώς στην αξίωση του ενός ή των άλλων να μετρήσουν τον εαυτό τους, να μετρήσουν την ικανότητα παρέμβασής τους μέσω του αριθμού των αγωνιστών, σύμφωνα με το κομματικό σχήμα. Βασικά, ο Μποστ είχε στα χέρια του το γερμανόφωνο αναρχικό κίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήξερε ότι πολλοί Γερμανοί σύντροφοι, τόσο λόγω των θρησκευτικών τους ριζών όσο και λόγω της δυαδικότητας των ανδρών που δυσκολεύονται να αποφύγουν την αξιολόγηση των γυναικών με βάση το φύλο, δεν ήθελαν οι συντρόφισσες (οι οποίες τελικά είναι γυναίκες) να εμπλέκονται ορισμένες ερωτήσεις (κατάλοιπο υποκριτικής αξιοπρέπειας). Εξ ου και η αντίθεση με την Γκόλντμαν και την ανησυχία του ότι μπορεί να «απαξίωσε» το κίνημα, δηλαδή να προκαλέσει μείωση του αριθμού των μελών.

Όποιος μπαίνει στην ποσοτική λογική παλεύει σε επαναστατική προοπτική, αλλά με ανεπαρκή μέσα. Όποιος μετράει συνεχώς, καταλήγει να καθορίζει μια αντικειμενική γραμμή προσέγγισης που δεν είναι διατεθειμένος να αμφισβητήσει. Σημείο αναφοράς τους είναι η κίνηση των εκμεταλλευόμενων γενικότερα, με τις ιδέες που κατέχει σε μια δεδομένη στιγμή. Τώρα, όσον αφορά το πρόβλημα της γυναίκας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κίνηση των εκμεταλλευόμενων στο σύνολό της έχει αρκετά ανάδρομες ιδέες για το θέμα (η γυναίκα ως αντικείμενο σεξ, ως οικιακός άγγελος, στην καλύτερη περίπτωση ως σύντροφος στη δουλειά). Κατά συνέπεια, όποιος αποφασίσει να μπει στην ποσοτική λογική αναλαμβάνει να επηρεάσει αυτές τις ιδέες με πολιτική προπαγάνδα και δράση, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να το ελέγξει, επομένως δεν μπορεί να μην «προτείνει» στη (γυναίκα) σύντροφο να «ενταχθεί ξανά στις τάξεις»). Οι αναρχικοί δεν διαφέρουν από τους μαρξιστές από αυτή την άποψη. Ακόμα και οι συντρόφισσες που μπαίνουν στην ποσοτική λογική (χτίζοντας το κίνημα) δεν μπορούν να δράσουν διαφορετικά (αν θέλουν πραγματικά να χτίσουν κάτι).

Άρα, μας φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών του φεμινιστικού κινήματος αποσκοπεί πολύ σωστά στην απόκρουση των σοβινιστικών παλμών των ανδρών συντρόφων. Θα πρέπει, ωστόσο, να στοχεύει στην ανάλυση των στόχων του κινήματος και των δομών του, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση στην αντίφαση του «κάνε χώρο για μένα».

Έπειτα υπάρχει και η άλλη πλευρά του ζητήματος. Εάν η φεμινιστική επανάσταση δεν μπορεί να μην είναι αναρχική, προκύπτει ότι η μεθοδολογία της παρέμβασης δεν μπορεί να μην είναι παρόμοια, αν όχι ίδια. Και πώς βλέπουν τους εαυτούς τους οι αναρχικοί σχετικά με τη μάζα; Και πώς τοποθετούνται οι γυναίκες για το ίδιο πρόβλημα;

Οι αναρχικοί δεν παρουσιάζονται ως κάτοχοι της αλήθειας, ως οδηγοί ή ως επαναστατική μνήμη. Στην πραγματικότητα, δεν τοποθετούνται καν «πριν από τις μάζες», ανήκουν στη μάζα. Όταν δίνουν σημασία σε κάποια οργάνωση τους, το κάνουν για να «εμβαθύνουν» το επαναστατικό γεγονός γιατί αναγκάζονται να προσεγγίσουν την επανάσταση σταδιακά, έχουν στρατηγική ανάγκη για πάλη ενάντια στην εξουσία. Δεν πρέπει να εμπίπτουν στην ποσοτική αμφιβολία. Δεν είναι μεγάλα αναρχικά κινήματα που καθορίζουν τα απελευθερωτικά-επαναστατικά γεγονότα. Ένας μεγάλος αριθμός συνθηκών γεννά το επαναστατικό γεγονός, οι αναρχικοί είναι μόνο ένα συστατικό, αυτό που απευθύνεται αμέσως στην απελευθερωτική πράξη, που θα μπορούσε να παραμεριστεί και να σκοτωθεί από μια ενδιαφερόμενη μειοψηφία.

Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για τις γυναίκες. Αν στέκονται μπροστά στη μάζα ως απλές γυναίκες, δεν μπορούν παρά να κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε δύο ξεχωριστές ομάδες διαφορετικού φύλου μέσα στη μάζα. Με αυτόν τον τρόπο «όλες οι γυναίκες» αποκτούν μια επαναστατική δυνατότητα, η οποία μένει να φανεί. Με τον ίδιο τρόπο, όλοι οι εργαζόμενοι γίνονται μέρος ενός υποθετικού επαναστατικού δυναμικού, ακόμη και αστυνομικοί, δικαστές, πολιτικοί, μαφιόζοι. Φυσικά, ξεκινώντας από μια ποσοτική λογική αυτή η λύση είναι πολύ βολική, κάνει τη γυναίκα να νιώθει δυνατή, την κάνει μέρος μιας «μεγάλης μάζας αδερφών», αλλά σίγουρα δεν την οδηγεί προς την απελευθέρωση. Όχι μόνο, αλλά ξεκινώντας αποκλειστικά από την προϋπόθεση να είσαι γυναίκα, αυτή η κατάσταση συνδέεται με την έννοια της «αλήθειας» και η γυναίκα γίνεται φορέας της αλήθειας, την οποία πρέπει να κατανοήσει το άλλο μισό της μάζας (τα αρσενικά). με κάθε δυνατό μέσο.

Από την άλλη πλευρά, αν η γυναίκα βλέπει τον εαυτό της ως αντιεξουσιάστρια επαναστάτρια, αποκηρύσσει την προοπτική της ανάληψης οτιδήποτε για να συντρίψει το άλλο φύλο, ίσως και περισσότερο από όσο έχει συνθλιβεί η ίδια μέχρι τώρα, αλλά βάζει όλη της τη συμμετοχή στο το απελευθερωτικό επαναστατικό γεγονός, εισάγοντας τον εαυτό της μέσα σε οργανωτικές δομές που, ξεκινώντας από τη φεμινιστική μήτρα, καθιστούν δυνατή την αξιοποίηση θεμάτων και κινήτρων που θέτουν το πρόβλημα της γυναίκας στην πρώτη θέση. Τότε δεν θα είναι πλέον θέμα να χωρίσουμε τον κόσμο σε δύο μεγάλα κομμάτια, αλλά να τον δείξουμε να χωρίζεται όπως είναι από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, καταγγέλλοντας πάντα αυτή τη διαίρεση όλο και περισσότερο, εξοργίζοντάς την, μέχρι την ημέρα της τελικής απελευθέρωσης και κατάργηση κάθε διαίρεσης, συμπεριλαμβανομένου αυτού που βασίζεται στις σεξουαλικές διαφορές.

Τούτου λεχθέντος, δεν προτείνουμε ότι οι γυναίκες πρέπει να «απαλύνουν» τη βίαιη φόρτιση που εκρήγνυται μέσα τους καθώς συνειδητοποιούν τη διπλή εκμετάλλευση που υφίστανται, προκειμένου να εισέλθουν «καθαρισμένες» στο «επαναστατικό κίνημα». Δυστυχώς, ακόμη και ανάμεσα σε συντρόφους που αγωνίζονται για επανάσταση, που καταβάλλουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης, αλλά που ακριβώς γι’ αυτό δεν «ελευθερώνονται», παραμένουν υπολείμματα προκατάληψης και διακρίσεων που δεν εξαφανίζονται εύκολα. Η γυναίκα τα νιώθει όλα αυτά και οξύνει τον αγώνα της. Αλλά αυτή η κατάσταση είναι συνέπεια της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που περιορίζει τη γυναίκα μέσα σε ένα ακριβές γκέτο εκμετάλλευσης: το γκέτο των κοινωνικών διακρίσεων. Η γυναίκα αρχίζει να εκτιμάται ως αντικείμενο σεξ. Ό,τι κι αν κάνει, όποια δραστηριότητα κι αν ασκεί, σε όποιον τομέα κι αν ασχολείται, το φύλο της ή μάλλον αυτό που πιστεύουν οι άντρες ότι είναι το φύλο της, έρχεται πριν από αυτήν. Αυτό δεν μπορεί να μην πληγώσει τη γυναίκα και να την οδηγήσει στη συνείδηση ​​ότι αν θέλει να φτάσει στη φεμινιστική επανάσταση, πρέπει, πριν από οτιδήποτε άλλο, να γκρεμίσει αυτό το φράγμα. Αλλά η κατάρριψη αυτού του φραγμού δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη σύγχρονη κατάρριψη άλλων φραγμών. Η γυναίκα θα θεωρείται πάντα αντικείμενο του σεξ όσο υπάρχει ένας κόσμος χωρισμένος σε τάξεις, γιατί με το να την ανάγει σε αντικείμενο περικλείεται μέσα στο γκέτο , με την ίδια διαδικασία ποινικοποίησης που έρχεται να υιοθετηθεί με τις άλλες επικίνδυνες μειονότητες: κρατούμενους, αλλοτριωμένους κ.λπ.

Και η μεγάλη κατηγορία της επαναστατικής βίας προέρχεται από τη συνείδησή της να νιώθει κλειστή μέσα στο γκέτο. Με μια διόλου ανόμοια διαδικασία, οι κρατούμενοι σήμερα αποκτούν συνείδηση ​​της κατάστασής τους ως γκετοποιημένοι και εκρήγνυνται σε εξεγέρσεις που περιορίζονται με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία. Επίσης εδώ αντιμετωπίζουμε κινδύνους που δεν μπορούν εύκολα να αποφευχθούν. Διατρέχει κανείς τον κίνδυνο να δώσει έμφαση στον «αιχμάλωτο» μόνο επειδή είναι ένα ανθρώπινο πλάσμα περιορισμένο μέσα σε τέσσερις τοίχους. Αυτή, μας φαίνεται, είναι η πρώτη στιγμή ανάπτυξης του κινήματος, η στιγμή κατά την οποία, ακριβώς, το κίνημα αντικειμενοποιείται και το κάνει με τα πιο μακροσκοπικά μέσα που διαθέτει: στην περίπτωση της φυλακής, η φυλακή ως κτίριο , ως συνολικό ίδρυμα· Στην περίπτωση της γυναίκας, το φύλο, ως καθαρή διάκριση μεταξύ δύο διαφορετικών κόσμων, αυτού του άνδρα (κυριάρχου) και της γυναίκας (κυριαρχούμενος).

Αλλά μετά το κίνημα μεγαλώνει. Φεύγει από την περίοδο της βρεφικής ηλικίας κατά την οποία ήταν αναγνωρίσιμο μέσα από το πιο άμεσο χαρακτηριστικό, και αναπτύσσει το δικό του επαναστατικό βάθος. Με τον ίδιο τρόπο οι κρατούμενοι συνειδητοποιούν ότι η πάλη ενάντια στον συνολικό θεσμό μπορεί να έχει διέξοδο μόνο εάν συνδεθεί με αυτόν τον άλλο ολοκληρωτικό θεσμό, την κοινωνία της εκμετάλλευσης, και ότι η επιμονή του τελευταίου θα εμποδίζει πάντα και συνεχώς την καταστροφή του πρώτου. Και συνειδητοποιώντας ότι αναπτύσσοντας μια ταξική ανάλυση, εξατομικεύουν τους εχθρούς και τους χωρίζουν από τους συμμάχους, οργανώνονται ως επαναστατική μειοψηφία, επιλέγουν στόχους και τα μέσα για την επίτευξή τους. Μόνο τότε είναι πραγματικά επικίνδυνοι για την εξουσία και μόνο τότε η καταστολή γίνεται άγρια, γιατί δεν είναι πλέον δυνατό να τους παρασύρουμε στην παγίδα των μειωμένων ποινών, της εγγύησης, της αμνηστίας, της μεταρρύθμισης των φυλακών. μετασχηματισμοί μιας δύναμης που σημαίνει, με αυτόν τον τρόπο, τη μεταφορά των γκετοποιημένων από ένα γκέτο (ένα μικρότερο) σε ένα άλλο (μεγαλύτερο).

Και το φεμινιστικό κίνημα αναπτύσσεται επίσης, αφήνοντας στην άκρη τις διακρίσεις του με βάση το φύλο, όπου όλες οι προσπάθειές του αντιμετωπίστηκαν στην αρχή. Η πάλη ενάντια στο άλλο φύλο έχει λόγο να είναι μόνο όταν παρεμβάλλεται στον αγώνα ενάντια στο αφεντικό, ενάντια στον θεσμό που υπερασπίζεται το αφεντικό, ενάντια στον μηχανισμό που έχει δημιουργήσει για να διαιωνίσει την εκμετάλλευση. Σε αυτή την ευρύτερη προοπτική, ο φεμινιστικός αγώνας γίνεται επίσης θεμελιώδης, αναγκάζοντας τους πάντες να συνειδητοποιήσουν ένα πρόβλημα που (για τους προνομιούχους) φαίνεται να είναι δευτερεύον. Μόνο όταν γίνει αυτή η σύνδεση θα εμφανιστεί το φεμινιστικό κίνημα με όλη του την επικινδυνότητα για την εξουσία. Και αυτό γιατί, κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, δεν θα απαιτήσει τίποτα συγκεκριμένο «για τις γυναίκες», αλλά θα το απαιτήσει για όλους τους εκμεταλλευόμενους: ένα εντελώς επαναστατικό αίτημα, που μόνο εκείνοι που έχουν υποστεί τη χειρότερη από όλες τις εκμεταλλεύσεις μπορούν να κάνουν. Και ενάντια στην οργή των γυναικών, δεν θα είναι εύκολο για την εξουσία να βρει μια διευκολυντική λύση.

*Μετάφραση: Αργύρης Αργυριάδης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.