Flora Sanhueza Rebolledo, (1911-18/9/1974) χιλιανή αναρχική αγωνίστρια και παιδαγωγός.

Γεννήθηκε το 1911 στην Cobquecura (Περιοχή Biobío, Χιλή). Οι γονείς της ήταν πολιτικοί εξόριστοι. Έδρασε ως δασκάλα της ελευθεριακής εκπαίδευσης, ως αναρχική και κοινωνική αγωνίστρια.

Το 1935 ταξίδεψε στην ισπανία για να συμμετέχει στην προετοιμασία της Κοινωνικής Επανάστασης και το 1936 πολέμησε μέχρι την ήττα το 1939. Διέφυγε στη γαλλία όπου φυλακίστηκε και παρέμεινε ως πολιτική κρατούμενη μέχρι το 1942.

Το 1947 γύρισε στη χιλή κατά την δικτατορία του Gabriel González Videla και την φασιστική καταδίωξη αναρχικών και αριστερών. Εμπνευσμένη από τα Ελευθεριακά Κοινωνικά Κέντρα (Atheneums) στις απαρχές του αιώνα, ίδρυσε το Ελευθεριακό Κοινωνικό Κέντρο Ateneo Libertario Luisa Michel στην πόλη που μεγάλωσε, την Iquique. Το κέντρο απευθυνόταν στο δίκτυο εργαζομένων σε δίωξη και λειτούργησε τα πρώτα τέσσερα χρόνια κυριολεκτικά στα κρυφά, βοηθώντας στην πνευματική ανάπτυξη των εργαζόμενων.

Το 1953 το Κέντρο υποδέχτηκε παιδιά εργαζομένων γυναικών και τότε έγινε γνωστό ως Ελευθεριακό Σχολείο Luisa Michel και είχε παραπάνω από 70 μαθήτριες και μαθητές. Σταμάτησε όμως να λειτουργεί το 1957.

Η Flora συνελήφθη και βασανίστηκε από το καθεστώς Pinochet το 1973. Ήταν επίσης θεία του «εξαφανισμένου» κρατούμενου Williams Miller Sanhueza. Η ίδια καταδικάστηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, και ως αποτέλεσμα των βασανιστηρίων της πέθανε στις 18 Σεπτέμβρη του 1974.

Πηγή: The Bottled Wasp Pocket Diary, periodicoelamanecer
Μετάφραση: Vectrum

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.