Τοποθέτηση του Δ. Χατζηβασιλειάδη για τα γεγονότα στην Απολογιστική του Athens Indymedia

Στις 2 Δεκέμβρη 2022 έγινε μια επίθεση στην απολογιστική συνέλευση και τη συλλογικότητα του Athens Indymedia. Η επίθεση, βάσει των πράξεων, των απειλών και των λεκτικών προσβολών που χρησιμοποιήθηκαν και εκείνων που συνεχίζονται μέσω των αντισοσιαλ, είχε χαρακτηριστικά μιλιταριστικά, μαφιόζικα και πατριαρχικά, με κέντρο μία νοοτροπία κομματικής τρομοκρατίας και δικτατορίας. Η επίθεση στράφηκε εναντίον του ελεύθερου λόγου μέσα στο κίνημα, που τίθεται σε διάλογο με τους όρους της ανοιχτής αυτοοργάνωσης,

στράφηκε εναντίον μιας ανοιχτής κινηματικής δομής,

εναντίον μίας ανοιχτής συνέλευσης,

εναντίον της ελεύθερης οικειοποίησης από το κίνημα ενός πανεπιστημιακού χώρου,

και εναντίον των ανθρώπων που συμμετέχουν ή στηρίζουν την κινηματική δομή και τον αυτοοργανωμένο διάλογο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το δεδομένο ότι το θέμα που ήταν ήδη δημόσιο, αφορά έτσι κι αλλιώς στο αντιπατριαρχικό κίνημα και τη γυναικεία αντίσταση ειδικότερα. Ο πατριαρχικός χαρακτήρας της επίθεσης στην Απολογιστική, φέρνοντας στο προσκήνιο τη συνάφεια της πατριαρχίας και της κομματικής τρομοκρατίας, μας υποχρεώνει, όλο το αντιπατριαρχικό κίνημα, να σταθούμε στην πραγματικότητα μίας γυναίκας που φυλακίστηκε για τον φόνο του συντρόφου της και δηλώνει ότι αντιστάθηκε και να εμβαθύνουμε στο ζήτημα της γυναικείας αυτοάμυνας, αμφιβάλλοντας, αλλά όχι εκμηδενίζοντας προκαταβολικά, τις αποφάνσεις των κλειστών ερευνών και συζητήσεων μίας πολιτικής ομάδας. Αργήσαμε αδικαιολόγητα. Ο κατεστημένος σεχταρισμός που καθορίζει όλο το κίνημά μας αποτελεί ένα επιπλέον ριζικό εμπόδιο στην ανάπτυξη της αντιπατριαρχικής αλληλεγγύης και της γυναικείας αυτονομίας και ισχύος και επιπλέον, στη συνδιαμόρφωση κοινών τρόπων για την υποδοχή της μαρτυρίας των καταπιεζόμενων υποκειμένων και την ανάδειξη της αλήθειας της αντίστασης.

Ευθαρσώς ή αυτοματικά οι απειλούντες προέβαλαν τον πατριαρχικό τίτλο μιας «μεγάλης οικογένειας» ως συνθήκη επικυριαρχίας. Η απειλή «θα σας βρούμε έξω από τα σπίτια σας», καθιστά τον διακυρρηγμένο εμφύλιο έναν πραγματικό πόλεμο και όχι απλώς ένα επεισόδιο συμβολικής μικροπολιτικής. Η τρομοκρατία καθυπόταξης είναι πόλεμος. Αναμφίβολα το ανοιχτό κίνημα δεν γίνεται να υποταχθεί. Η κομματική τρομοκρατία έχει ηττηθεί ιστορικά. Η συνοργάνωση της γυναικείας αυτοάμυνας και αυτονομίας είναι η λύση που ανθοφορεί.

Ο πατριάρχης που πρωτοστάτησε στην επίθεση στην Απολογιστική, αυτοπαρουσιάζεται ως αρχηγός ενός «άγριου» κοινωνικού περιβάλλοντος του νεκρού συντρόφου του, το οποίο χαλιναγωγεί. Οπότε αν υπάρξει νέα επιθετική κίνηση εναντίον της συλλογικότητας του A.I., των μελών της ή αλληλέγγυων, η πολιτική ομάδα του πατριάρχη έχει αναλάβει ήδη την πολιτική και οργανωτική ευθύνη.

Θα υπερασπιστούμε το A.I. με όλα τα κατάλληλα μέσα σε βάθος χρόνου, όπως έχουμε εργαστεί γι’αυτό κι όπως έχουμε αντισταθεί απέναντι στην κρατική βία και σε κάθε μορφής δικτατορική τρομοκρατία.

Τα δημόσια κείμενα της Απολογιστικής και της συλλογικότητας του A.I. έχουν διαμορφώσει την κοινή βάση αυτής της αντίστασης.

Παρενθετικά και ευρύτερα από τα αναφερόμενα γεγονότα, καμία πολιτική ομάδα δεν μπορεί να συγκατατάξει στους νεκρούς του αγώνα τους νεκρούς της που δεν έπεσαν από τη βία των μηχανισμών εξουσίας ή μαχόμενοι εναντίον της. Η ποταπότερη έκφραση του σεχταρισμού είναι η καπηλεία και βεβήλωση του ιστορικού νήματος προς άντληση κομματικής υπεραξίας.

Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης

Φλεβάρης 2023

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.