Επιτρέπεται να πενθίσεις, να οργιστείς, να ψηφίσεις. Απαγορεύεται να εξεγερθείς.

Αναδημοσιεύση από το athens.indymedia.org

Το κείμενο αυτό είναι ατομικό και αποτελεί προσωπική μου τοποθέτηση για την παρέμβαση στο εστιατόριο που δειπνούσε ο Βαρουφάκης.

Επιτρέπεται να πενθίσεις, να οργιστείς, να ψηφίσεις. Απαγορεύεται να εξεγερθείς.

Με τη σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά η δολοφονική φύση του κράτους και του κεφαλαίου. Δεκάδες άνθρωποι χάσανε τη ζωή τους διότι κάθε μέτρο ασφάλειας κρίνεται περιττό και πετιέται στα σκουπίδια. Δεν υπάρχει κανείς να απαιτήσει, ούτε να εγγυηθεί την ακεραιότητα των επιβατών και των εργαζόμενων σε μια υπηρεσία που προσφέρει τεράστια κέρδη σε λίγους. Από την πρώτη στιγμή γίνεται κατανοητό πως η κοινωνική βάση δεν έχει τρόπο να δικαιολογήσει ή να δεχτεί το συμβάν ως ένα απρόβλεπτο δυστύχημα. Οι ευθύνες ξεκάθαρα βαραίνουν τις εταιρίες διαχείρησης των συγκοινωνιών και το πολιτικό προσωπικό της χώρας που στη προσπάθειά του να διαχειριστεί και να κατευνάσει τη διάχυτη οργή ανακοινώνει εθνικό πένθος, δεσμεύεται για την ορθή αποκατάσταση των δημόσιων μεταφορών και την τιμωρία των υπεύθυνων. Η «ειλικρινής συγγνώμη» του Μητσοτάκη δεν πείθει κανέναν και μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της χώρας, πολλές από τις οποίες αποκτούν συγκρουσιακά χαρακτηριστικά και δέχονται ισχυρή καταστολή αποδεικνύοντας πως το υποχωρητικό πρόσωπο της εξουσίας είναι παραπλανητικό και πως προφανώς σκοπεύει να συνεχίσει την επίθεση στην κοινωνική βάση και να πάρει κάθε μέτρο που απαιτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη. Σε τέτοιες διαδηλώσεις είναι η θέση του αναρχικού κινήματος ώστε να συγκεντρώσει δυνάμεις και να προβάλλει τα προτάγματά του με όρους μάχης. Να καταδείξει πως η δολοφονία 57 ανθρώπων δεν αποτελεί ένα ατυχές γεγονός αλλά κανονικότητα και φυσικό αποτέλεσμα της συστημικής καταπίεσης, πως για να απαλλαγούμε από την κρατική/καπιταλιστική βαρβαρότητα πρέπει να αντεπιτεθούμε με όρους αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης. Να συγκρουστούμε με το μέτωπο στραμμένο στη Βουλή διεκδικώντας τον πλήρη έλεγχο των ζωών μας μακριά από σωτήρες και αντιπροσώπους.

Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε τα πλήρη χαρακτηριστικά αυτών των διαδηλώσεων καθώς και την κατάσταση του πολιτικού κόσμου αυτές τις μέρες. Με φόντο τις εκλογές που μένουν να οριστούν σύντομα οι αστικές πολιτικές δυνάμεις κονταροχτυπιούνται για να ανεβάσουν τα ποσοστά τους, τα ποσοστά που ίσως τους δώσουν μια θέση στη μελλοντική κυβέρνηση. Συμμετέχουν στις διαδηλώσεις καταγγέλοντας τη σημερινή κυβέρνηση με τη φιλοδοξία πως έτσι θα αξιωθούν να συνεχίσουν το έργο της. Το 2015 ο Σύριζα αφού αφομοίωσε μέρος των κινημάτων που είχαν αναπτυχθεί την εποχή των δύο πρώτων μνημονίων, εξαπάτησε την εκλογική του βάση δύο φορές (στις βουλευτικές εκλογές και στο δημοψήφισμα) και χωρίς κανενα πρόσχημα συνέχισε το έργο των προκατόχων του. Σήμερα, έχοντας το ένα χέρι βουτηγμένο βαθειά μέσα στο σκατό κρατάει το δεύτερο δήθεν καθαρό για τις χαιρετούρες με τους αυριανούς του ψηφοφόρους. Έτσι, πρώην κυβερνητικά στελέχη σουλατσάρουν άνετα στις διαδηλώσεις για τη τραγωδία στα Τέμπη ενώ θα έπρεπε να φεύγουν κυνηγημένοι/ες. Στο ίδιο μοτίβο και τα υπόλοιπα κόμματα δε χάνουν την ευκαιρία να στήσουν τα προεκλογικά τους παραμάγαζα στους δρόμους και τις πλατείες για να διευρύνουν το πελατολόγιό τους με κοινή συνισταμένη πως οι ταραχές πρέπει να περιοριστούν και να απομονωθούν. Πώς αλλιώς άλλωστε θα μπορούσαν να προβληθούν ως ικανοί κάτοχοι της εξουσίας; Όσο λοιπόν οι καιροσκόποι και οι ρεφορμιστές εμπεδώνουν μια μίζερη στάση υποταγής και νομιμοφροσύνης για να αποσπάσουν μερικά ψηφαλάκια, εμείς προτάσσουμε την αποχή από τις εκλογές. Όχι ως μια παθητική στάση απαξίωσης του πολιτικού συστήματος αλλά στην κατεύθυνση της ορίζοντιας οργάνωσης, με δομές έμπρακτης αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων, καταλήψεις και κοινότητες αγώνα που προωθούν την εξέγερση ενάντια σε κάθε εξουσία.

Για το τετ-α-τετ με το Βαρουφάκη

Μέσα στο χρονικό πλαίσιο των κινητοποίησεων για τη κρατική-καπιταλιστική δολοφονία στα Τέμπη, τις απεργίες, τις αντιπατριαρχικές διαδηλώσεις κλπ. πραγματοποιήθηκε η παρέμβαση στο εστιατόριο που δειπνούσε ο Βαρουφάκης. Σε μια περιοχή που ιστορικά αποτελεί τόπο σύναντησης και ζύμωσης των αγωνιζόμενων και παρ’όλες τις ισχυρές δυνάμεις καταστολής που έχουν στρατοπεδεύσει για να μπορέσει να μετατραπεί σε καταναλωτικό παράδεισο υπάρχουν ακόμα αγωνιστικά αντανακλαστικά. Για την παρέμβαση πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα:

– Η παρέμβαση ήταν αυθόρμητη. Από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως ένας πολιτικός κάθεται στο Γιάντες μαζεύτηκε κόσμος που δε γνωριζόταν και δεν είχε συζητήσει τα χαρακτηριστικά της παρέμβασης.

– Κάποια ΜΜΕ μεταδίδουν ψευδώς πως ο Βαρουφάκης δέχτηκε σφοδρή επίθεση από ομάδα ατόμων. Η αλήθεια είναι πως δέχτηκε δύο χτυπήματα από ένα άτομο, και αυτά παρ’όλη την ανθρώπινη ασπίδα που είχαν δημιουργήσει άνθρωποι του καταστήματος.

– Ως αναρχικοί/ες δεν αναγνωρίζουμε, δεν επιτρέπουμε και δε δεχόμαστε καμία ιεραρχία. Κάθε άτομο είναι υπεύθυνο και υπόλογο για τις αποφάσεις, τις επιλογές και τις κινήσεις του. Η σχέση ενός ατόμου με ένα σύνολο ορίζεται ελεύθερα και βάση των προσωπικών επιθυμιών και πολιτικών θέσεων και δεν υφίσταται καμία δέσμευση ή υποχρέωση σε καταστάσεις που δεν έχει επιλέξει ή/και δεν το εμπεριέχουν. Ο Βαρουφάκης παρόλο που δηλώνει ανελεύθερος με αστυνομική συνοδεία, φαίνεται να μην έχει πρόβλημα να τροφοδοτεί αστυνομικά σενάρια και κατηγορητήρια μιλώντας για αρχηγούς και τσιλιαδόρους, όπως επίσης δηλώνει πρόθυμος να αναγνωρίσει το άτομο που τον χτύπησε. Μπορεί πλέον να καταγραφεί στην ιστορία ως ένας κοινός ρουφιάνος.

Σε ανακοίνωσή του το Μέρα25 κάνει λόγο για φασιστική επίθεση προσβάλλοντας τη νοημοσύνη όλων μας, ακόμα και των αριστερών ψηφοφόρων του. Ο φασισμός έχει συγκεκριμένη ιστορική και πολιτική σημασία και αφορά του μηχανισμούς αυτούς που στοχεύουν στην ενίσχυση του έθνους-κράτους, συνδέονται με κάποιο εξουσιαστικό μπλοκ και λειτουργούν εξυπηρετώντας την ατζέντα του. Σε πιο σύμπαν είναι φασιστικό να χαστουκίζεις έναν πρώην υπουργό οικονομικών και νυν πολιτικό αρχηγό, διεκδικητή της εξουσίας; Οι αψυχολόγητες δηλώσεις συνεχίστηκαν με αναφορές σε μπράβους της νύχτας για τις οποίες η πιο ασφαλής ερμηνεία είναι πως ο συγκεκριμένος αναζητάει δημοσιότητα, άρα και εκλογικά ποσοστά.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί πολιτικοί. Αριστεροί και δεξιοί, ειδικά εκείνοι που έουν βάλει το χεράκι τους στην κακοποίηση των ζωών μας. Γι’ αυτό όπου εμφανίζονται πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ανεπιθύμητοι. Είναι στη μοίρα τους να νιώθουν ανασφάλεια και αν κάποιοι/ες έχουν καλομάθει ας φροντίσουμε αυτό να αλλάξει. Και γάτα αν περνάει θα πρέπει να τινάζονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.