Ο Μαχνό και ο Αναρχικός Μαύρος Σταυρός του Λονδίνου

Η δεκαετία του 1960 σηματοδότησε μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις ελευθεριακές σοσιαλιστικές και αναρχικές ιδέες στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην αναζήτηση ιστορικών προσωπικοτήτων που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τα αντιεξουσιαστικά κοινωνικά κινήματα της εποχής.

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί ακτιβιστές, ιδίως στον αγγλόφωνο κόσμο, έμαθαν για πρώτη φορά για τον Μαχνό και το κίνημά του. Αν και δεν έφτασε ποτέ στο επίπεδο της μανίας γύρω από την εικόνα του Τσε Γκεβάρα, μια δημοφιλής αφίσα ημερολογίου του Μαχνό για το 1969 τυπώθηκε από τον Αναρχικό Μαύρο Σταυρό (Anarchist Black Cross) του Λονδίνου.

 

abc makhno1

 

Το πρώτο τεύχος του Δελτίου του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1968 συνέδεσε ρητά την καταγωγή της ομάδας με τους Μαχνοβίτες στο κύριο άρθρο με τίτλο “Ο ‘Μαύρος Σταυρός’ του Μαχνό”.

Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το μικρό εκτυπωμένο κείμενο της αφίσας στην εικόνα που δημοσιεύουμε, αλλά φέρει μια αφιέρωση στη Leah Feldman (στη φωτογραφία). Η Feldman ήταν Εβραία αναρχική που γεννήθηκε στην Οδησσό, εντάχθηκε στο κίνημα των Μαχνοβιστών και, ακολούθως, συμμετείχε στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο πριν εγκατασταθεί τελικά στο East End του Λονδίνου. Παρέμεινε ενεργή στο αναρχικό κίνημα, συμπεριλαμβανομένου του Μαύρου Σταυρού, μέχρι το θάνατό της το 1993 σε ηλικία 94 ετών.

 

Leah Feldman

 

*Πηγή: Sean Patterson. Μετάφραση: Ούτε Θεός Ούτε Αφέντης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.